Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Akademisyenimizin Araştırmasına TÜBİTAK 1002-A Kapsamında Destek

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Dilşad Özerkan yürütücülüğünde, Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi  Prof. Dr. İshak Afşin Kariper  ve Erzincan Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ferdane Danışman Kalındemirtaş'ın araştırmacı olarak yer aldığı, "Nanorobot Öncüsü Kurkumin Yüklü Jelatin Nanopartiküllerin Insan Kolon Kanseri Ve Endotel Hücre Ko-Kültür Modeli Olusturarak Invazyon/Migrasyon ve Proliferasyon Üzerindeki Etkilerinin Belirlenmesi" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Gelecekteki en önemli klinik etkiye sahip araştırma yolları, mevcut kanser tedavi stratejileriyle kombinasyon halinde uygulanabilen, eksikliklerini telafi eden ve tümör tedavisi için sinerjistik bir etkiye katkıda bulunabilen biyomedikal mikro-/nanorobotlar (MNR)’ın geliştirilmesini içerecektir. Bu araştırma ile kurkumin yüklü jelatin bazlı nanorobotların IR ışını uygulanarak jelatinin belli sıcaklığa ulaştığında kurkuminin kolon kanseri/endotel hücresi ile oluşturulan ko-kültür modelinde hücre içerisine hedef bölgeye salınmasını sağlamaktır.  Ayrıca, proliferasyon-invazyon ve migrasyon deneyleriyle kolon kanserinin gerilediğini morfolojik olarak değerlendilmesi ve apoptoz deteksiyonu ve mitokondriyal disfonksiyon mekanizmasının anlaşılması için de immunfloresan boyamaların gerçekleştirilerek olası sonuçların tedaviye yönelik uygulanabilirliğini test etmektir.

Proje sonuçlarının, hedeflenmiş yönelik kanser tedavisi alanlarında önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak proje yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Dilşad Özerkan  ve projede yer alan araştırmacıları tebrik ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.