Bitki biyoteknolojisi ve moleküler biyoloji alanlarında çalışan Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ve birlikte çalıştığı araştırma ekibi, ülkemiz ve Üniversitemiz adına ulusal bir başarıya imza attı.

Üniversitemiz ve Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (TÜRKŞEKER) Genel Müdürlüğü arasında “Hastalık ve Zararlılara Dayanıklı Yerli ve Milli Şeker Pancarı Çeşitlerinin Islahı ve Tohum Üretimi” başlıklı 3 yıllık bir üniversite-sanayi “İş Birliği Protokolü” imzalandı.

İmzalanan iş birliği anlaşması neticesinde Üniversitemizden Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Songül Gürel’in ve Prof. Dr. Ekrem Gürel’in araştırma ekibi ve Türkşeker’e bağlı Şeker Enstitüsü ekipte yer aldığı çalışmalar ilk meyvesini geçtiğimiz aylarda verdi.

Cumhuriyet tarihinin ilk milli ve yerli hastalıklara dayanıklı şeker pancarı çeşitleri geliştirilerek, “Türkşeker 2023” ve “Türkşeker 2053” adları ile tescil başvuruları yapıldı ve üretim izinleri alındı. Çeşit adlarındaki “2023” Cumhuriyetimizin 100'üncü yılına, “2053” ise İstanbul'un fethinin 600’üncü yılına atfen kullanılmış, her iki çeşit te Milli Çeşit Listesi’ne kaydedildi.

sekerpancar1

sekerpancar4