Akademisyenimizin Projesi Desteklemeye Hak Kazandı

Kastamonu Üniversitesi Öncülüğünde Rhododendron Türlerinden Yenilikçi Ürünler Geliştiriliyor

Kastamonu Üniversitesi'nin liderliğinde gerçekleştirilen ve Kastamonu yöresinin zengin biyoçeşitliliğinden faydalanmayı amaçlayan "Kastamonu Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Orman Gülü Türlerinden Yenilebilir Film ve Yara İyileştirici Krem Üretimi" başlıklı proje, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında desteklenmeye layık görüldü.

Orman gülü olarak bilinen Rhododendron ponticum ve Rhododendron luteum türlerinin yoğun olarak bulunduğu Kastamonu ormanlarında sürdürülebilir kullanım ve ekonomik değerlendirme potansiyelini ortaya çıkarmak için dört üniversiteden on sekiz araştırmacı bir araya geldi. Bu yüksek potansiyelli projenin yürütücülüğünü üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Cengiz BALOĞLU üstlenmektedir.

Projede, özellikle Rhododendron türlerinin yaprak, çiçek ve dallarından elde edilecek özütler kullanılarak hem gıda ambalajında kullanılabilecek yenilebilir filmler hem de yara iyileştirici kremler üretilmesi planlanıyor. Geliştirilecek ürünlerin, antimikrobiyal ve antikanser özelliklerinin yanı sıra, hücre yenilenmesini teşvik eden bileşenlere sahip olması hedefleniyor. Ürünlerin insan sağlığına olası etkilerinin tam olarak anlaşılabilmesi için toksikolojik analizler de yapılacak.

Bu projenin, Kastamonu yöresindeki orman gülü türlerinin kontrolsüz yayılımını kontrol altına alarak bölge ekonomisine katkı sağlaması ve yeni istihdam alanları yaratması bekleniyor. Ayrıca, sürdürülebilir orman yönetimi ve biyoçeşitliliğin korunması açısından da büyük önem taşıyor.

Projenin sonuçları, sadece bilimsel bir başarıyı temsil etmekle kalmayacak, aynı zamanda gıda ambalajı ve tıbbi ürünler alanında yenilikçi ürünlerin geliştirilmesi yoluyla bölgenin ekonomik kalkınmasına da katkıda bulunacak. Üstelik bu ürünlerin ticari olarak değerlendirilmesi adına Kastamonu Teknokent bünyesinde çok ortaklı bir şirket kurulması da gündemde.

Projede, Kastamonu Üniversitesi başta olmak üzere, Selçuk Üniversitesi, Mustafa Kemal Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden alanında uzman araştırmacılar bir araya gelmiştir. İş birliği içerisinde yürütülecek bu çalışma, bölgesel iş birliği ve akademik sinerjinin bir örneği olarak dikkat çekmektedir.

Kastamonu Üniversitesi, bilimsel mükemmeliyeti bölgesel kalkınma ile birleştirerek, yerel ve ulusal düzeyde yeni bir başarı hikâyesine imza atmaya hazırlanıyor.