Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Akademisyenimizin Yerli Kenevir Araştırmasına TÜBİTAK 1002-A Kapsamında Destek

Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu yürütücülüğünde, Merkezi Araştırma Laboratuvarı biriminde görevli Öğr. Gör. Necdet Mehmet Ünel ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Aytaç'ın araştırmacı olarak yer aldığı, "Brassinosteroidlerle Kenevir Lif Gelişiminin Aydınlatılması: Yerli Kenevir Çeşitlerinde Transkriptomik ve Morfolojik Yaklaşım" başlıklı proje, TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Modülü kapsamında tarafından desteklenmeye layık görüldü. 

Araştırma, yerli kenevir çeşitlerimiz olan Narlı ve Vezir’ in gelişim süreçlerinde brassinosteroidlerin moleküler ve morfolojik düzeydeki etkilerini aydınlatmayı hedefleyecek. Bu sayede, kenevir liflerinin gelişimi üzerine etkili olan mekanizmaların daha iyi anlaşılması, kenevirin tarımsal ve endüstriyel kullanımları için yeni perspektifler ve stratejiler geliştirilmesi mümkün olacak.

Projede, gen ekspresyonu ve morfolojik özellikler üzerindeki brassinosteroid etkilerini incelemek için yüksek verimli transkriptomik dizileme teknikleri ve in vivo hormon uygulamalarını içeren entegre bir yaklaşım kullanılacak. Bu kapsamlı çalışma, kenevir liflerinin gelişimi ve kalitesi üzerinde brassinosteroidlerin etkisini anlamamıza yardımcı olacak ve kenevirin sürdürülebilir kullanımı ve yönetimi konusunda yeni stratejiler geliştirmek için temel bir kaynak oluşturacak. 
Proje sonuçlarının, bitki biyolojisi, tarım ve endüstri alanlarında önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak proje yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Cengiz Baloğlu ve projede yer alan araştırmacıları tebrik ediyor, çalışmalarında başarılarının devamını diliyoruz.