Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Üniversitemizde Deprem Konulu TÜBİTAK Etkinliği Düzenlendi

6 Şubat 2023 tarihinde saat 4.17 ve 13.24’de merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan iki deprem (Mw=7.8 ve Mw=7.7) meydana gelmiştir. Ülkemizin doğusunda gerçekleşen ve toplam on ilimizde birçok binanın yıkılmasına sebep olan bu deprem felaketi hepimizi derinden etkilemiştir. Deprem sonrası, Kastamonu Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mahmut BİLGEHAN’ın da içinde bulunduğu bilim insanlarından oluşan bazı ekipler bölgede incelemelerde bulunmuştur. Gerçekleştirilen incelemeler, yapıların neden ağır hasara uğradığı ve gerek zemin seçiminde gerekse yapısal elemanların tasarım ve imalatında yapılan hataların neler olduğu hakkında bilgi edinmemizi sağlamaktadır.

Gelecek 30 yıllık bir süre içerisinde meydana gelme olasılığı oldukça yüksek olan Marmara Depremi yanında; güneyindeki Tosya İlçesinden geçen Kuzey Anadolu Fay hattı Kastamonu ili ve bölgesini yıkıcı bir deprem ile tehdit etmektedir. Bu anlamda, Kastamonu’nun depremselliği, depreme ne kadar hazır olduğu ve yapılması gerekenler konusunda bir aktiviteye ihtiyaç vardır.

Deprem kuşağında olmasına rağmen Türkiye’nin, bu konuda hala kat etmesi gereken çok uzun bir yol vardır. Deprem ile ilgili yapılacak her çalışma ve araştırma, ülke ve millet olarak bu yolda mesafe almamıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, Prof. Dr. Mahmut BİLGEHAN ‘ın girişimleri ile TÜBİTAK’a deprem konulu bir çalışma önerisi sunulmuş ve bu öneri TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir.

Yürütücülüğünü Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimizden Prof.Dr. Mahmut BİLGEHAN’ın yaptığı “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremlerinden Alınan Dersler ve Ülkemizin Yeni Depremlere Hazırlık Durumu” başlıklı TÜBİTAK 2237-A proje etkinliği 18-22.12.2023 tarihleri arasında Teknokent İnebolu Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Verilen deprem etkinliğinin amacı; 1) 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin yapılarda oluşturduğu hasarın nedenlerini irdelemek; 2) İlgili depremlerde hasar almayan yapılarda nelerin doğru yapıldığını katılımcılar ile paylaşmak; 3) Depremde hasar görmüş yapıların onarımı ve güçlendirilmesi konusunda bilgiler sunmak; 4) Meydana gelen depremlerden elde edilen dersler ışığında ülkemizin depreme ne kadar hazır olduğu ve bunun için nelerin yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendirmek; 5) Deprem ile mücadele konusunda deprem bilinci ve bilgisi yüksek araştırmacıların ve bireylerin yetişmesine katkı sunmaktır; 6) Ülkemizde deprem bilincinin artmasına katkı sunmak şeklindedir.

Etkinliğin kapsamı ise; 1) Proje kapsamında, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin bize öğrettiği bilgiler katılımcılarla paylaşmak; 2) Bu kapsamda verilecek eğitimlerde bu depremlerin sadece inşaat mühendisliği hizmeti görmüş yapılarda oluşturduğu hasarlar ve nedenleri anlatmak; 3) Son depremlerden elde edilen bilgiler ve ülkemizin depreme hazırlık durumu sadece inşaat mühendisliği ve mimari açıdan ele almak şeklinde tasarlanmıştır.

Gerçekleştirilen proje kapsamında açılış konuşması yapan Kastamonu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Kasım YENİGÜN deprem hakkında kapsamlı açıklamalar yapmış, depremin sadece binaları değil, bazı altyapı ve kritik yapıları da etkilediğinden söz etmiştir. Bunun yanında İskenderun Teknik Üniversitesinden Prof.Dr. Fatih ÜNEŞ, İstanbul Arel Üniversitesinden Doç.Dr. Mehmet PALANCİ, Yeditepe Üniversitesinden Dr.Öğr. Üyesi Eren VURAN, Kastamonu Üniversitesinden Prof.Dr. Hasbi YAPRAK, Prof.Dr. Mahmut BİLGEHAN, Doç.Dr. Selçuk MEMİŞ, Doç.Dr. Oğuzhan Yavuz BAYRAKTAR, Dr.Öğr.Üyesi Adem AHISKALI, Dr.Öğr.Üyesi Rukiye KOÇKAR TUĞLA ve Dr.Öğr.Üyesi Emre BİRİNCİ genel olarak son depremlerden alınan dersler ve yeni depremlere ülke olarak hazırlık durumumuzla ilgili değişik bakış açılarıyla katılımcılara kapsamlı ve son derece faydalı bilgileri içeren konuşmalar gerçekleştirmişlerdir. Ayrıca Kastamonu Üniversitesi öğretim elemanlarından Dr.Arş.Gör. Mehmet Uğur Yılmazoğlu, Arş.Gör. İffet Gamze MÜTEVELLİ ÖZKAN, Arş.Gör. İhsan TÜRKEL ve Arş.Gör. Halil Oğuzhan KARA etkinlik organizasyonunda yer alarak katkıda bulunmuşlardır. Etkinlik sonunda öğretim üyeleri ile öğretim elemanlarına “Teşekkür Belgesi” ve katılımcılara ise “Katılım Belgesi” takdim edilmiştir.